Blog Abgreds

Pelangi dalam gelap.

Posted on: 27 Julai 2010

Waktu malam.

Anda sekeluarga sedang asyik menonton tv. Atau ada yang sedang mengadap laptop. Ada yang ulangkaji pelajaran. Macam-macam aktiviti. Tiba-tiba, pup! Elektrik terputus.

Sejurus, ruang yang sepi sebentar akibat terkejut tadi, riuh dangan suara. Yang kecil menangis takut. Yang besar terpaku kaku. Siibu cepat-cepat mencari anak yang kecil. Si ayah, terkucil sebab tadi nak buang air kecil!

Mana lampu suluh? Mana lilin? Mana lighter abah? Semuanya teraba-raba. Anak mata membesar sebesar yang boleh. Pun masih gelap masih kelabu.

Kenapa kita alah pada gelap? Kenapa takut akan gelap? Kenapa benci pada gelap?

Jawapannya, kerana kita sudah lupa dengan gelap. Kita jarang bergelap. Jarang mesra dan suka gelap. Dan sentimen ini adalah hasil tebaran cahaya kalimantang dan neon dalam hidup moden ini.

Bukan menafikan jasa pencahaya ini. Ia memang suatu keperluan. Namun, kos melepas yang dikorbankan juga agak mahal. Iaitu kemerosotan nilai dan falsafah gelap di mata manusia sejagat, termasuk kita.

Gelap sudah begitu asing. Siang malam dunia sudah terang benderang. 24 jam. Sementelahan, punca rezeki juga jadi 24 jam. Eloklah itu. Sentiasa terang, sentiasa kerja-cari wang.

Waktu tidur dan waktu senggang menjadi sedikit. Mata bekerja sehingga pedih dan perit.

Marilah kita nilai semula persepsi kita. Terjadinya gelap ada seribu satu nikmat dan hikmah. Bukan gelap yang kosong semata. Ada kemilau ilmu di situ. Ilmu yang banyak dan berwarna-warni!

Sesekali, cubalah. Bersendiri dulu. Tanpa tunggu ada blackout, anda petik suis. Gelapkan bilik anda. Tutup rapat tirai tingkap. Kalau boleh tanpa ada cahaya pun. Berjalanlah dalam gelap itu…

Jangan pejamkan mata. Lihatlah dunia gelap di depan mata anda sendiri. Seketika, dekatkan diri anda dengan gelap. Sunyikan diri hingga dengar degupan jantung sendiri. Apa yang anda rasa? Apa yang anda fikir?…

PALING kurang…., anda akan mengerti erti nampak dan tidak nampak. Anda sedar anda celik dan tidak buta. Anda tahu tingginya nilai celik. Dan amat berharap agar tidak menjadi buta. Anda wajar rasa terharu dan bersyukur. Amat bersyukur…

Dan banyak lagi rahsia yang boleh terungkai.

Justeru, jangan gelap hati, nanti gelap mata. Cubalah belajar dalam gelap. Anda akan dapati ada terang di dalam gelap. Anda akan tahu erti terang itu. Terang di hati. Terang di mata…

5 Respons to "Pelangi dalam gelap."

terima kasih atas komen anda semua :
princeduyong – ‘cahaya’ kalau tak ada ‘gelap’ tak nampak, ya tak?
mimi – tak gelap benor pun tak pe.. tapi tak best pulak buat teghang-teghang..:)
intanberlian – janji mata ok, mesti perasan..
norasikin – betui tu. caler tu kita sendiri yg nampak.

Pelangi tanpa cahaya. heheh

kalau dalam gelap..perasan tak..nanti lame 2jadi terang =D

cam best je kalau buat. tapi.. takot gelap ah. -_-”

dalam gelap….hati kan mula bercahaya…

REBUNG SUCI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Sinopsis blog abgreds

Blog abgreds ingin melihat makna
pada aksara dan kosa kata dari sudut sedikit berbeda, buat menambah variasi
pemahaman semua.
Selamat membaca!

K O T A K — S H O U T M I X

Statistik blog

  • 53,876 - sejak 19 Jun 2010

Salam sejahtera

Blog ini adalah blog peribadi abgreds. Semua artikel adalah nukilan abgreds untuk tatapan bersama.

Artikel abgreds merupakan rangkuman pengalaman dan kisah perjalanan hidup abgreds.

Abgreds harap artikel-artikel di sini dapat sedikit sebanyak memberi manfaat buat anda.

Anda dialu-alukan untuk memberikan idea, pandangan, nasihat, kritikan, dan sebagainya.

Sila tinggalkan jejak anda di ruang komentar atau shoutbox.

Terima kasih atas ziarah anda!

Salinan semula

Abgreds membenarkan kandungan artikel di blog ini diterbitkan semula dengan syarat disertakan kredit / pautan ke blog ini.

Sebarang pertanyaan boleh di e-mailkan ke abgreds melalui alamat : takterra@gmail.com

Sila ambil perhatian, kandungan blog ini adalah diawasi.....

...

Protected by Copyscape Duplicate Content Checker

Negara pengunjung

free counters
Online Users
bighandesign
My Ping in TotalPing.com

BlogMalaysia.com

Blogged.my
%d bloggers like this: