Blog Abgreds

Senyum pun masalah!

Posted on: 15 Ogos 2010

senyum

Adegan satu.

Adi : Siapa nama dia? Berapa umur dia? Apa nombor henset dia?

Ida : Siapa nama awak? Berapa umur awak? Apa nombor henset awak?

Dia : Tak buat apa-apa. Dia cuma senyum aje…!

Adegan dua.

Ida : Siapa nama dia? Berapa umur dia? Apa nombor henset dia?

Adi : Siapa nama awak? Berapa umur awak? Apa nombor henset awak?

Dia : Tak buat apa-apa. Dia cuma senyum aje…!

Apa yang tak sama?

Dalam adegan satu, si Adi nak usha si Dia. Adi lantik Ida jadi poswomen dia. Dia itu adalah seorang perawan yang cantik manis.

Dalam adegan dua, si Ida nak usha si Dia. Ida lantik Adi jadi posmen dia. Dia di sini tentulah seorang jejaka macho idaman malaya.

Apa yang sama?

  1. Yang berhajat biasanya malu nak jumpa. Lidah kelu nak berkata. Pasang spy, pasang perantara. Cakap pun bunga-bunga.
  2. Yang menjalankan tugas biasanya tak tau malu. Janji misi selesai. Cakap pun terang dan jelas. Direct terus tak ada kias-kias.
  3. Yang dihajat biasanya malu-malu kucing. Malu tapi mau! Cakap pun macam tak dengar saja. Last-last cuma senyum ajer...
  4. Zaman sekarang mana ada gender. Siapa dulu dia dapat. Siapa malu dia terkulat-kulat..haha..(minta maaf sapa yang malu-malu tu..gurau je)

Apa yang jadi masalahnya?

Senyum tulah masalahnya. Angguk tidak geleng tidak. Yang jadi postor tu la masalahnya. Macamana dia orang nak jawap?  Ha, macamana?! Takkan nak jawab- dia senyum aje?

Apa yang tak jadi masalah?

Senyum tu tak jadi masalah asal kena tempatnya. Contohnya, masa nak jawap soalan tok kadi “awak setuju ke saya nikahkan awak dengan …”, senyumlah lebar-lebar. Jadi punyalah…

Abgreds : hoho…cuba test bahasa budak-budak sekarang ni dan belajar buat entri direct, no kias-kias…

Apapun, banyakkan senyuman, ok? Senyuman itu ibadah tanpa susah payah.

5 Respons to "Senyum pun masalah!"

yanzaziani : terima kasih atas perkongsian ilmu.
zikrihusaini / lalink7 / kak maiyah : terima kasih atas sedekahan anda!

hehe.. jom kita snyum.. :))

sambil senyum baca entri nie

hehe senyum sokmo baca artikel nie..

Suatu ketika, Jabir bin Samurah ditanya oleh Simak, “Adakah kamu bersama Rasulullah SAW?” Dia menjawap, “Ya. Baginda adalah seorang yg PENDIAM dan SEDIKIT KETAWA. Jika para sahabatnya membaca syair ataupun sesuatu yg membuat mereka tertawa, maka Rasulullah SAW hanya akan tersenyum”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Sinopsis blog abgreds

Blog abgreds ingin melihat makna
pada aksara dan kosa kata dari sudut sedikit berbeda, buat menambah variasi
pemahaman semua.
Selamat membaca!

K O T A K — S H O U T M I X

Statistik blog

  • 53,876 - sejak 19 Jun 2010

Salam sejahtera

Blog ini adalah blog peribadi abgreds. Semua artikel adalah nukilan abgreds untuk tatapan bersama.

Artikel abgreds merupakan rangkuman pengalaman dan kisah perjalanan hidup abgreds.

Abgreds harap artikel-artikel di sini dapat sedikit sebanyak memberi manfaat buat anda.

Anda dialu-alukan untuk memberikan idea, pandangan, nasihat, kritikan, dan sebagainya.

Sila tinggalkan jejak anda di ruang komentar atau shoutbox.

Terima kasih atas ziarah anda!

Salinan semula

Abgreds membenarkan kandungan artikel di blog ini diterbitkan semula dengan syarat disertakan kredit / pautan ke blog ini.

Sebarang pertanyaan boleh di e-mailkan ke abgreds melalui alamat : takterra@gmail.com

Sila ambil perhatian, kandungan blog ini adalah diawasi.....

...

Protected by Copyscape Duplicate Content Checker

Negara pengunjung

free counters
Online Users
bighandesign
My Ping in TotalPing.com

BlogMalaysia.com

Blogged.my
%d bloggers like this: