Blog Abgreds

Tanah tumpah darahku.

Posted on: 29 Ogos 2010

 

rumah usangDi sini aku dilahirkan. Di sini aku dibesarkan. Di sini, tanah tumpahnya darahku. Di sini, di desa permai yang indah.

Inilah rumah ayahanda dan bonda. Ketika itu, berdinding kayu beratap rumbia. Kecil, usang, penuh cerita derita.

Inilah sebuah perigi. Berdinding plastik empat segi. Tempat kami membersihkan diri. Tiada bath tab, shower apatah lagi.

Inilah sepohon manggis. Tempatku menyorok sambil menangis. Atau berlawan panjat, dengan mamat, hairul dan ijat.

Inilah dulu sepohon durian. Rasanya enak tidak terlawan. Itu dulu sebatas ubi. Menu popular sarapan pagi. (ubi rebus cicah gula – sedap sekali).

Di sana ada sereban ayam. Belakangnya pula sebatang parit. Tempat kecilku berkubang berendam. Sekarang sudah menjadi sempit.

Di situ ada satu mata air. Sampai sekarang ia mengalir. Main empang-empang air. Telatah aku dangan si basir.

Di depan rumah sebuah busut. ‘Port’ main baling kasut. Berkejar-kejaran sehingga semput. Kalah menang semua dicarut.

Di sini aku berdiri. Di hadapan rumah yang aku rindui. Di hadapan bonda yang aku sayangi. Di dalam minda yang penuh memori!

        —————                    ——————-                     ————-

Semalam abgreds berkesempatan untuk pulang ke rumah bonda abgreds. Tiap kali pulang ke kampung, abgreds tak dapat menahan terjahan kenangan – kenangan lalu. Bertujai-tujai. Berasak-asak.

Catatan di atas itu hanya sekelumit kenangan yang dapat abgreds kongsikan dalam entri ini. Cukuplah dulu.

Kepada sesiapa yang ada kampung, lagi-lagi yang masih ada orang tua tu, tak reti-reti nak balik ke?

Yang tak ada kampung? Baik kau orang belajar pasal kampung. Mana tau kot-kot dapat mamat atau minah kampung nanti. Tak lah gelabah. Orait…

5 Respons to "Tanah tumpah darahku."

salam.. sudi le kiranya terima kad raya dr sy.. makasih

minggu terakhir kat kl…sebelum cabut balik ke kg…..rindu kampung!!walaupun mak dah xde…

sabar kak tie, masanya akan tiba jua. selamat balik kg. ingat kat kawan yg tak ada kg…

saya takde kampung, tp ada la pengalaman duduk kampung😀

ok tak pengalaman dok kampung tu noble?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Sinopsis blog abgreds

Blog abgreds ingin melihat makna
pada aksara dan kosa kata dari sudut sedikit berbeda, buat menambah variasi
pemahaman semua.
Selamat membaca!

K O T A K — S H O U T M I X

Statistik blog

  • 53,876 - sejak 19 Jun 2010

Salam sejahtera

Blog ini adalah blog peribadi abgreds. Semua artikel adalah nukilan abgreds untuk tatapan bersama.

Artikel abgreds merupakan rangkuman pengalaman dan kisah perjalanan hidup abgreds.

Abgreds harap artikel-artikel di sini dapat sedikit sebanyak memberi manfaat buat anda.

Anda dialu-alukan untuk memberikan idea, pandangan, nasihat, kritikan, dan sebagainya.

Sila tinggalkan jejak anda di ruang komentar atau shoutbox.

Terima kasih atas ziarah anda!

Salinan semula

Abgreds membenarkan kandungan artikel di blog ini diterbitkan semula dengan syarat disertakan kredit / pautan ke blog ini.

Sebarang pertanyaan boleh di e-mailkan ke abgreds melalui alamat : takterra@gmail.com

Sila ambil perhatian, kandungan blog ini adalah diawasi.....

...

Protected by Copyscape Duplicate Content Checker

Negara pengunjung

free counters
Online Users
bighandesign
My Ping in TotalPing.com

BlogMalaysia.com

Blogged.my
%d bloggers like this: