Blog Abgreds

Piala Suzuki AFF 2010 – kalah kerna Allah marah…

Posted on: 30 Disember 2010

Mula-mula gue ucap selamat dan tahniah sama timnas gue Malaysia. Gue juga ucap selamat buat timnas tetangga gue Indonesia.

Jangan ribut-ribut segala, inikan cuma sepak-sepak bola mas. Ya udah adat tornomen ada menang dan ada kalah. Terima saja ya.

Gue juga mau ucap terima kasih kerna begitu prihatin akan keselamatan timnas gue hingga perlu guna kereta perisai segala.

Gue tak mau tulis bicara gue sendiri. Gue rakyat marhaen yang tidak mengerti bicara tentang sepak bola. Biarlah gue bicara selayaknya gue orang biasa.

Bicara ini pun bukan asli daripada gue. Gue ambil bicara teman tetangga gue yang gue kira rakyat biasa seperti gue juga.

Dia mengira begini :

sumber google

Ya, pandangan yang tiada profesional dari lingkungan sukan sepak bola bukan? Tapi gue kira itu pandangan yang bagus juga!

Kita sekaliannya tidak boleh menyalahkan dia atas pendapat pribadinya itu. Dipikirin dong maksudnya! Boleh jadi juga bukan?

Walau saat apa kita berhadapan, mikirin tentang kekuasaan Allah dan kaitannya dengan apa jua perihal dunia ini bukankah bagus?

Jadi itulah yang buat gue tertarik. Jadi gue mahu syer sama kamu apa yang dipikirin oleh sesetengah kalangan kita.

Biarlah yang lainnya mikirin kok boleh kalah? Kok penaltinya tidak masuk? Kok lasernya tidak mampan? Kok bolanya bulat?! 🙂

Pada teman siber dari tetangga Indonesia, gue minta ampun minta maaf. Gue bukan mahu berkonfrontasi sama kamu. Tidak sama sekali.

Gue cuma mau mengingatkan diri gue sendiri bahwa ada di kalangan kita yang fikir mindanya begitu dekat dengan agama. Sentiasa mengingat Dia Yang Maha Esa Maha Mengetahui..itu saja…

Kan bagus kalau kita juga boleh mikirin seperti dia?🙂🙂

45 Respons to "Piala Suzuki AFF 2010 – kalah kerna Allah marah…"

Malaysia sudah berusaha keras untuk menang dalam pertandingan ini..apa2 pun pasukan Msia telah membuka mata rakyat Msia yang dulunya mengutuk keras pasukan sendiri🙂

Bro Man, dulu team dia lain Man. Permainan cukup teruk. Aku yang tak pandai main pun dah jadi pandai kutuk. Team kali ni bagus. Pencapaian konsisten. Mudah-mudahan akan terus berjaya.

sukan di mana pun sentiasa dapat menyatukan rakyatnya… mungkin doa ramai dari kita agar kesatuan wujud semula di kalangan kita dimakbulkan juga… harapannya begitulah

Cetusan minda seorang guru senantiasa mengandungi ilmu dan hikmah…terima kasih cikgu bagi buah fikiran.

salam abgreds. nak puji lebih sket kat pemain from both side.. sbb tunjuk contoh yg baik despite all the provokasi dr peminat and media (also from both side).. sbb tak terikut² ng emosi yg jelas tak matang😦
–ahha apela bahasa rojak pulak yg sy guna nih, maafla ye– selamat tahun baru 2011 abgreds😉

Susah nak dapatkan situasi yang betul-betul ideal Irnie.. ada jer bahagian yang tak sedap dipandang mata.
Dalam kes ini pelakunya tu lah peminat dan media yang keterlaluan tu..

salah 1 punca gak tu..nak tyg 2la ni la..nk pkai gitu gini la..mau kena tsunami ka merapi mletus lagi ka…sapa nk jwab tu?

Ko ni sapo yek?.. Oh ya..ko ialah ko kan Iniialahaku…(fuh..nama..),
Pandai juga ko buat soalan garang macam tu…handal…
Oklah, makasih tulis komen kat sini..

Syabas buat Harimau Malaya atas kemenangan melonjak nama malaysia di sukan AFF dan Tim Garuda Indonesia yang menjadi Runner Up. semua mereka telah menunjukkan semangat bermain yang tinggi walau banyak “fouls” telah belaku di padang.

Semoga akan terus maju sukan negara.

Terima kasih atas komen puan Siti. Sukan boleh saja menjadi alat mempererat hubungan rakyat dengan negaranya, serta antara satu dengan negara yang lain asal saja tatatertibnya dipatuhi dan dihormati.

Assalaamu’alaikum Abgreds…

Salam terakhir buat 2010 dan huluran mesra tahun 2011.

Alhamdulillah, semoga kehadiran tahun baru akan menyemarak semangat kita untuk terus mengejar impian yang tertunggak di tahun 2010. Harapan yang tinggi untuk kita meneruskan kehidupan yang lebih bermakna di samping beramal dan melakukan ibadah dengan lebih berkesan.

Hadapi hari esok dengan lebih optimis dan tinggalkan hari kelmarin dengan teladan juga sempadan yang membuahkan kejayaan. belajarlah dari pengalaman lalu untuk mencipta sejarah masa depan.

SELAMAT TAHUN BAHARU 2011.
Salam mesra dari Sarikei, Sarawak.

Wa’alaikumussalam wbt. puan Siti..

Selamat tahun baru 2011 untuk puan serta famili di Sarawak sana. Setiap hari mentari akan muncul membawa lembaran yang baru untuk kita sandarkan harapan setelah usaha dan doa dipanjatkan.

Setiap hari juga mentari akan terbenam membawa bersama kegembiraan atau kesedihan. Badai di lautan samudera tak pernah berhenti di sepanjang perjalanan ini. Kesemuanya untuk memberi peringatan kepada kita makhluk-Nya…

Salam dari saya juga untuk puan Siti dan teman-teman di sana..

btol22..setiap kjadian mesti ad sbb n musababnya n hikmahnya..kdg2 kt xperasan..apa2 pun enggak ngerti kamu ngomong apa..speaking malay lah..bhs indonesia kurg difhami.hehhe

Haha…sudah la ko Tika. Tah-tah ko legi expert dari Abgreds ni ha…

terima kasih pasukan Harimau Malaya sebab dah bagi seluruh rakyat Malaysia hadiah yang paling istimewa penutup tahun 2010..
All the best!!

Harap FAM dan pasukan kebangsaan terus giat berlatih. Biar meningkat sedikit demi sedikit tapi berterusan..

klaah dan mng adat permainan kan…;-) salam ziarah…

Kalah menang itu hal biasa,
Sampai ketemu di laga berikutnya..

From Supporter Indonesia!

Okey KP..kamu memang rasional…makasih ya mampir blog gue..

wakakaka….

agaknya dari kamera yg menyorot ke muka Manohara itu mau bikin hati pemain timnas Malaysia panas gitew lorr….

wal hal pemain timnas Malaysia enggak nampak pun si Manohara dan artis2 gedik gratis itu.. hahahha

apa2 hal pun tahniah Harimau Malaya!…

Terima kasih otai Maza jenguk blog aku..

haha..Maza ni ceria gumbira jer.. tu yang muka nampak awet baby hehe..

Aku nak ulas lebih-lebih pun citer dah basi doh…lambat reply la..ada sikit bizi sekarang nih…

hha gini bang. Kalau aku sendiri agak kecewa bila indonesia kalah, tapi harus diakui juga kalau malaysia pas di kuala lumpur mainnya bagus banget

walaupun indonesia enggak bawa piala. Tetapi aku tetep bangga karena dia udah menyatukan warga indonesia dengan gaya bermain mereka dan bisa menambah rasa nasionlisme bangsa hhe

Salam ya bang🙂

Nah gitu dong Cahya.. kita sama-sama kasih akan negara kita. Sukan itu tujunya mahu menyatukan rasa nasionalisme pada negara masing-masing, bukan malah bermusuh..

Kalah atau menang itu cuma di sukan itu sahaja. Dalam bidang lainnya, tentu kita punya lebih serta kurang sehingga kita perlukan satu sama lain untuk menutup kebutuhan kita.

Salam juga untuk kamu Cahya..

tahniah Malaysia!

Selamat tahun bru 2011, moga dirahmatiNYA🙂

Selamat tahun baru untuk ko jugak Azhan…

dua2 pun bgus

Terima kasih bagi komen kak Maiyah..

Adat permainan kalah menang perkara biasa.Yang menang jangan angkuh yang kalah muhasabah diri.Dalam permainan perlu ada strategi.Cuma kadang-kadang strategi kita tak menjadi,mungkin strategi Malaysia tidak menjadi di perlawanan kumpulan.Itu sebab kalah teruk.Selepas itu diaturkan strategi baru.Strategi baru itu kena timingnya,maka Malaysia menang semula.Indonesia ramai pemain yang berbakat,masih ada masa untuk digilap.Jangan salahkan orang lain,cuba lagi.Yang penting kita perlu ada semangat kesukanan.

Terima kasih atas ziarah dan komen Yafahana..
Satu ulasan yang selari dengan situasi semasa perkembangan sihat sukan bolasepak negara. Saya kira Yafahana seorang guru berdasarkan maklumat di blog anda. Semoga perkenalan di alam siber dapat menambahkan lagi ilmu dan pengetahuan kita bersama.

[…] Piala Suzuki AFF 2010 – kalah kerna Allah marah… Mula-mula gue ucap selamat dan tahniah sama timnas gue Malaysia. Gue juga ucap selamat buat timnas tetangga gue […] […]

Terima kasih link ke blog ini…

Yeah..tetangga kita juga bermain dengan baik sekali dong..cuman mungkin nasib tdak begitu menyebelahi kalian…apa pun,gak usah ribut ribut…kita ini kan serumpun…

Eh..pesal ni tetiba jer…baca entri ni,tetuko pulak slang…
tingat dialog dalam Hantu Kak Limah…”AKU INI ORANG INDONESIA….KALAU AKU TIDAK GAGAH…….nak tau,g tengok sendiri…..

Ko selalu buat lawak lah cikgu..hehe..
Apa pun terima kasih cikgu rajin jenguk blok aku ni. Pasal wayang tu dah lama beno rasanya tak pergi panggung..selalu tunggu dah basi dah kluo kat tv.. haha..

tetap bangga pada indonesia, sudah memberikan usaha terbaiknya🙂

HIDUP INDONESIA

Hai Mila…
Kamu bener itu, bagaimanapun jua kasih cinta kita harus tumpah pada tanah air kita. Itu tempat kita lahir dan Insya Allah tempat kita kembali kepada Allah..

Bravo Malaysia..
Mungkin Bola kali nie rezeki kita..
Badminton Indonesia punya..

P/s: Allah itu maha mengetahui..Lagi maha adil

Eh eh…ko tengok bola ke missgee.. aku ingat ko tengok Safee… tak pun S Kunalan…wo..🙂

tahniah buat timnas Malaysia..kalau nak diikutkan,Malaysia pun banyak skandal..bola tu bulat,macam2 boleh jadi..

Tapi tak boleh terang tulis kat blog macam tu kat sini kot.., kena gam dengan pita kang ko punya blog Rol..

tapi di Malaysia artisnya pun banyak skandal jugak?

Betul jugak tu…:D
Maybe tak terang-terangan so kurang sikit hukuman tuhan kot😀
Opsss sori gurau je tu. Apa-apa pun sebabnya Malaysia menang dan Indonesia kalah, saya ucapkan tahniah juga kepada ramai penyokong Indonesia yg gentleman dan bertepuk tangan ketika Malaysia dihadiahkan Piala Suzuki. Semangat kesukanan inilah yang kita mahu. Kita pun serumpun dan tak syok lah gaduh pasal bola. Biarlah Korea Utara dan Selatan saja yg gaduh. Kita baik2 saje ok.
Mungkin disini lebih sesuai ucapan ini diberikan sbb blog Abgreds ni mungkin byk peminat Indonesia sbb tu lah ayat2nya pun bhs Indonesia😀

Adele dan abg Mail :
Sejak semalam aku dok belayo kat blog-blog seberang sana. Saja aku nak tengok reaksi pihak dia orang sebagai pihak yang tewas.
Aku nak tengok sejauh mana dia orang boleh terima kekalahan dan cara dia orang memujuk kekecewaan. Dalam bermacam-macam komen yang dia orang beri, aku ambik yang ini.
Agaknya sebab-sebab lain tu kawan dia dah borong, maka dia ambik besarrr punya sebab (pada dialah) untuk diketengahkan..🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Sinopsis blog abgreds

Blog abgreds ingin melihat makna
pada aksara dan kosa kata dari sudut sedikit berbeda, buat menambah variasi
pemahaman semua.
Selamat membaca!

K O T A K — S H O U T M I X

Statistik blog

  • 53,899 - sejak 19 Jun 2010

Salam sejahtera

Blog ini adalah blog peribadi abgreds. Semua artikel adalah nukilan abgreds untuk tatapan bersama.

Artikel abgreds merupakan rangkuman pengalaman dan kisah perjalanan hidup abgreds.

Abgreds harap artikel-artikel di sini dapat sedikit sebanyak memberi manfaat buat anda.

Anda dialu-alukan untuk memberikan idea, pandangan, nasihat, kritikan, dan sebagainya.

Sila tinggalkan jejak anda di ruang komentar atau shoutbox.

Terima kasih atas ziarah anda!

Salinan semula

Abgreds membenarkan kandungan artikel di blog ini diterbitkan semula dengan syarat disertakan kredit / pautan ke blog ini.

Sebarang pertanyaan boleh di e-mailkan ke abgreds melalui alamat : takterra@gmail.com

Sila ambil perhatian, kandungan blog ini adalah diawasi.....

...

Protected by Copyscape Duplicate Content Checker

Negara pengunjung

free counters
Online Users
bighandesign
My Ping in TotalPing.com

BlogMalaysia.com

Blogged.my
%d bloggers like this: