Blog Abgreds

Posts Tagged ‘tips

Agak lama juga tidak menulis di blog. Manusia makin ramai. Makin banyak mulut dan perut yang minta diisi.

Jadilah kek ekonomi makin kecil, makin kenit. Terpaksa peruntukan lebih masa mencari-cari di mana kek yang kita punya.

Baiklah, entri kali ini berkaitan blog ini sendiri, iaitu kaedah memendekkan entri bagi sesiapa yang belum mengetahuinya, khususnya untuk platform wordpress macam blog aku ni.

Aku bukan tergolong manusia yang pintar IT. Pembabitan aku dalam dunia blog dan internet ini tidak lebih untuk menambah ilmu disamping tidak mahu ketinggalan dalam arus perdana media terkini.

Untuk mencari kaedah yang semacam ini (memendekkan entri) pun sudah jadi masalah buat aku. Sedangkan sudah lama ingin berbuat demikian.

Korang boleh bandingkan entri aku terdahulu yang memaparkan semua isi kandungan entri. Aku punya page pun jadi panjang macam ketapi… 🙂 Tapi sekarang tidak lagi!

Baiklah, aku sertakan link kaedah tersebut di sini untuk sesiapa yang ingin merujuk. Banyak lagi tips-tips tentang komputer ada di dalam blog sedara kita ni…

Dipersilakan dengan segala hormatnya berziarah ke blog beliau…
http://ibnrajab.wordpress.com/ atau terus ke link berkenaan iaitu http://ibnrajab.wordpress.com/2009/11/09/baca-lagi-read-more/

Terima kasih daun keladi, insya Allah aku pun nak ke sana lagi…

Nota : entri pendek macam ni perlu ‘baca lagi…’ ke?  😉

Banyak sungguh perkara yang kita lalui sepanjang hidup. Makin dewasa makin bertambah. Satu saja yang berkurang. Umur. Selalu kita ucapkan selamat panjang umur. Selamat panjang umur. Betullah itu. Apakah kita nak ucapkan selamat pendek umur? Hendak kena tempeleng?! Ha ha ha. Jangan buat begitu ya.

Ucapan dengan kejatian tidak sama. Ucapan selamat menjadi seakan doa dan harapan kepada penerima ucapan. Sewajarnya dibalas dengan terima kasih dan seumpanya. Hanyasanya, sipenerima itulah yang wajar membuat konotasi berpatutan untuk ucapan yang diterimanya. Bagaimana seharusnya ucapan selamat itu diterima dan dimanfaatkan. Ini perlukan ilmu dan pembelajaran.

Ilmu tentang umur ialah pengertian atas kejadiannya. Ia cuma satu pinjaman dari Allah swt. Sama seperti kurniaaan-Nya yang lain. Maka pinjaman itu tentu bersifat sementara, terhad dan akan habis. Umur kita semua ini akan habis. Suatu masa kita pasti meninggalkan alam duniawi ini. Jadi apa penerimaan yang betul untuk ucapan selamat panjang umur? Iaitu dengan syukur atas umur yang telah kita lalui dan berdoa agar baki umur kita dipergunakan sebaik-baiknya.

Yang kita kena faham adalah umur kita bukan makin panjang. Tetapi tiap detik yang berlalu, umur kita semakin kurang (makin pendek?). Kalau pinjaman kita ada 63 tahun, dan telah berlalu 36, maka tinggallah 27 tahun. Benar kita tidak tahu berapakah pinjaman umur kita. Itu bukan isunya. Kefahaman kejatian umur yang penting. Baru ada kemahuan dan iltizam membuat kebaikan serta kebajikan dalam perjalanan seterusnya.

Jadi, selamat berbelanja terhadap kalian atas umur kalian. Laburlah baki umur kalian dalam muamalat yang halal dan berkat. Simpankira semua urusniaga ada di kiri-kanan kita. Awas, semua laporan akan diaudit setelus-telusnya!

Belajar tentang umur. Bagaimana hendak ‘panjangkan’ umur. Yang belajar ‘pendekkan’ umur pun ada. Zaman IT ini, talian hayat pun ada. Macam-macam…

 

Paling baik nak tau mata kita sihat atau tidak ialah waktu pagi. Bangun sebelum subuh. Jangan basuh muka dulu. Pergi buka tingkap. Yang lebih baik pergi turun ke laman. Ambil nafas dalam-dalam. Sambil tu buat latihan mata. Kalau di kampong lagi baik. Kampong yang damai… udara nyaman, burung berkicau… fuh, nostalgik sungguh.

Di kampong persekitaran pagi gelap lagi. Tiada lampu jalan. Rumah jarak-jarak. Belum ada yang pergi ‘pejabat’ pagi buta. Baik, sambung latihan mata. Dalam samar-samar tu, kita latih mata kita. Tengok benda dekat, tengok benda jauh berselang seli. Dan berulang kali. Camkan mana-mana objek yang jauh tu. Setakat mana jarak objek yang kita tengok boleh dicam dengan tepat. Kalau masih jauh, masih baiklah mata tu. Kalau depan mata pun dah tak cam, hem… pergi periksa mata ya.

Masuk waktu subuh, pergilah sembahyang. Dah selesai ? Baik, keluar lagi. Sambung latihan dan ujian mata kita. Mari kita lihat hijau! Lihatlah pokok-pokok keliling rumah. Lihat benda-benda jauh. Dongak ke atas. Tengok langit jauh-jauh. Kalau ada burung terbang. Ikut gerakkan mata arah burung itu terbang. Kalau rumah di kawasan bukit atau kawasan tinggi, lagi ‘tinggi’ kita punya tahap latihan.

Sejauh mana benda-benda kecil, benda jauh, dan benda yang berwarna gelap itu dapat dilihat dan dicam, maka itulah tahap kesihatan mata kita. Sebab itu orang kampong dan orang dulu-dulu jarang yang pakai cermin mata, kan? Ada banyak lagi tips memelihara mata. Cukuplah untuk kali ini. Mari kita lihat hijau!

p/s : skrin moniter komputer abgreds dah berapa bulan jadi hijau! Yang ini hijau tidak baik untuk mata! Hem, duit lagi. Kalau duit hijau lima tak apa lagi. Ni dah sah duit hijau lima puluh-lima puluh…apa nak buat.

Oleh itu, sebelum abgreds jadi abggreens, mari kita belajar tentang hijau.


Sinopsis blog abgreds

Blog abgreds ingin melihat makna
pada aksara dan kosa kata dari sudut sedikit berbeda, buat menambah variasi
pemahaman semua.
Selamat membaca!

K O T A K — S H O U T M I X

Statistik blog

  • 55,016 - sejak 19 Jun 2010

Salam sejahtera

Blog ini adalah blog peribadi abgreds. Semua artikel adalah nukilan abgreds untuk tatapan bersama.

Artikel abgreds merupakan rangkuman pengalaman dan kisah perjalanan hidup abgreds.

Abgreds harap artikel-artikel di sini dapat sedikit sebanyak memberi manfaat buat anda.

Anda dialu-alukan untuk memberikan idea, pandangan, nasihat, kritikan, dan sebagainya.

Sila tinggalkan jejak anda di ruang komentar atau shoutbox.

Terima kasih atas ziarah anda!

Salinan semula

Abgreds membenarkan kandungan artikel di blog ini diterbitkan semula dengan syarat disertakan kredit / pautan ke blog ini.

Sebarang pertanyaan boleh di e-mailkan ke abgreds melalui alamat : takterra@gmail.com

Sila ambil perhatian, kandungan blog ini adalah diawasi.....

...

Protected by Copyscape Duplicate Content Checker

Negara pengunjung

free counters
Online Users
bighandesign
My Ping in TotalPing.com

BlogMalaysia.com

Blogged.my